Käden taidot

Kädentaitoja voi harrastaa Hartolan kylän PVY-talolla, tällä hetkellä Kansalaisopiston Kudonta ja tekstiilityöt-ryhmän merkeissä.

Ryhmä on toiminut Hartolan kylän PVY-talolla jo liki 20 vuotta. Kutojia on ollut ryhmän ollessa suurimmillaan jopa 16. Kutojat tulevat omalta kylältä Hartolasta, mutta myös naapurikylistä. Ryhmä on tällä hetkellä naisvaltainen, mutta mukaan on viime syksynä saatu myös kaksi miestä. Vuosien saatossa jopa pariskunnat ovat päässeet harrastamaan yhdessä, sillä PVY:n 230 cm pitkät kangaspuut vaativat kaksi kutojaa.

Tuotteliaat ryhmäläiset ovat kutoneet pääasiassa räsymattoja kierrätysmateriaaleista mutta myös taidokkaita hame- sekä, takkikankaita, asusteita, huiveja ja poppanoita. Ryhmä on myös tapaamispaikka joka tarjoaa viikoittaisen yhdessäolohetken hyvässä seurassa. Kutojat vaihtavat kuulumisia oppien samalla uusia taitoja ja vievät mukanaan omien kättensä jälkiä nautittavaksi sekä kotiin että lahjaksi.

PVY-talolla on harjoiteltu myös uusia taitoja lyhytkurssien muodossa. Viimeisimpinä kutojat muistavat lämmöllä Taito Kymenlaakson järjestämän ja Pohjois-Kymen kasvun rahoittaman hankkeen neulahuovutuskurssia sekä Jaalan Kädentaitajien tuohikurssia ja savityökurssia.

Kudonta- ja tekstiilityöryhmä toimii Kouvolan Kansalaisopiston alaisena ja piiriin ilmoittaudutaan syksyisin ja keväisin.

T. Kusmin

T. Kusmin