Vaikea tie vapauteen

Jaalan Hartolan pienviljelijäyhdistys on päättänyt juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta kertomalla näyttämön keinoin, miten kaikki alkoi. Näytelmäkirjailija Vuokko Tuomi kirjoittaa kuudetta näytelmää kotiseudustaan. Pohjoisessa Kymenlaaksossa elettiin vielä vuonna 1917 maatalouden kiertokulussa, joka oli lähes omavaraista. Kaikki tehtiin itse, mm. työkalut, vaatteet ja ravinto. Puhelinta ei ollut ja hyvästä lukutaidosta huolimatta lehtiä ei tilattu, koska postin jakelu vielä aika sattumanvaraista. Radioyhteyksiä vasta kokeiltiin mm. Elimäellä. Yhteydet naapureihin ja naapurikyliin hoidettiin pääasiassa kävellen. Lapset kävivät kansakoulua jos koulumatka oli lapsen voimin kuljettavissa. Jo kymmenen vuoden iässä koulumatkaa kertyi jopa parikymmentä kilometriä päivässä.

Elämän teki turvattomaksi Venäjän kaupungeista ja Suomen suuriruhtinaskunnan  teollisuuspaikkakunnilta kantautuvat huhut levottomuuksista. Tsaarin Venäjä oli jo kolmatta vuotta mukana Maailmansodassa. Venäjän armeija linnoitti Petrogradin (Pietarin) lähiympäristöä Saksan keisarin hyökkäystä vastaan. Jaalakin kuului tähän linnoitusalueeseen. Siksi kalliomme ovat edelleen täynnä valmiiksi louhittuja kantalinnoitteita ensimmäisen maailmansodan vuosilta. Onneksi suomalaisten miesten pakko-ottoa rintamille ei tarvittu, kun valtio maksoi Venäjälle vuosittain ”sotamiljoonia”. Huhut tulivat yhä hurjemmiksi, kun syrjäinen Suomikin oli tempautumassa vähitellen mukaan…

Näytelmä esitetään Hartolan kylän PVY:n talossa, joten mahdollinen kesäsade ei pääse esitystä haittaamaan. Pienviljelijäyhdistyksen talo on jo näytelmien tuotolla kunnostettu esteettömäksi! 15 € lipun hintaan sisältyy pullakahvi tanssilavan puhvetissa.

Tervetuloa teatteriin!

 
HUOM! SUOSITTELEMME LÄMPIMÄSTI VARAAMAAN LIPUT ENNAKKOON tästä.